Dlaczego tyjemy od cukru: Zrozumienie szkodliwego wpływu napojów słodzonychKiedy cukry są trawione, są rozkładane na cukry proste, takie jak glukoza. Glukoza jest następnie wchłaniana do krwiobiegu, gdzie podnosi poziom cukru we krwi i jest przechowywana przez organizm jako glikogen lub tłuszcz. Jeśli pijesz dużo słodkich napojów, takich jak napoje gazowane, słodzone soki owocowe lub inne napoje z dodatkiem cukrów, zwiększa się ryzyko otyłości i cukrzycy. Cukry w ogóle zostały określone jako puste kalorie, które mają niewielką wartość odżywczą i nie dostarczają żadnych witamin ani minerałów. Dieta o wysokiej zawartości cukru została również powiązana z chorobami układu krążenia. Co więcej, picie słodzonych napojów zamiast jedzenia całych owoców może sprawić, że przekroczysz zalecane spożycie cukru w jednej porcji.

Cukier zwiększa ryzyko przyrostu wagi i otyłości

Napoje słodzone cukrem są powiązane z otyłością. Kiedy spożywasz cukier, twoja trzustka uwalnia hormon zwany insuliną. Insulina przenosi cukier z krwiobiegu do komórek, gdzie jest on wykorzystywany do produkcji energii lub zamieniany na tłuszcz, który jest magazynowany. Kiedy spożywasz posiłek zawierający dużą ilość cukru, powoduje on szybki wzrost poziomu cukru we krwi. Trzustka reaguje produkcją insuliny, która obniża poziom cukru i zapobiega jego szkodliwemu działaniu na organizm.

  • Osoby, które spożywają dużo cukru przez wiele lat, mogą stać się odporne na insulinę. Kiedy tak się dzieje, trzustka musi produkować więcej insuliny, aby obniżyć poziom cukru we krwi, a więcej insuliny nie jest prawidłowo wchłaniane do komórek.
  • Prowadzi to do zwiększenia ilości insuliny krążącej w krwiobiegu, powodując, że komórki stają się odporne na insulinę, co z kolei może prowadzić do cukrzycy.

Napoje słodzone szkodzą twojemu sercu i naczyniom krwionośnym

Picie słodzonych napojów wiąże się również ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób serca i udaru. Może to wynikać z faktu, że wysokie spożycie cukru wiąże się z niskim spożyciem składników odżywczych, takich jak witaminy i minerały, błonnik pokarmowy i inne korzystne fitochemikalia, które mogą chronić przed chorobami serca. Na przykład w jednym z badań stwierdzono, że zdrowi mężczyźni, którzy regularnie spożywali napoje słodzone cukrem, mieli wyższy poziom białka C-reaktywnego, które jest związane ze zwiększonym ryzykiem chorób układu krążenia. Regularne spożywanie napojów słodzonych cukrem zostało powiązane z podwyższonym poziomem tłuszczów we krwi, które zostały powiązane ze zwiększonym ryzykiem chorób serca. Cukier pozbawia organizm ważnych składników odżywczych i minerałów, takich jak wapń, magnez oraz witaminy A, B, C i E, które są niezbędne dla zdrowych kości. Cukier powoduje również wzrost hormonu insuliny, który ma negatywny wpływ na wchłanianie wapnia. W związku z tym diety o wysokiej zawartości cukru zwiększają ryzyko rozwoju osteoporozy i złamań kości.