Ile kalorii ma burger wołowy?

Burger to danie popularne niemal na całym świecie. Jeśli ty także należysz do fanów amerykańskiej kanapki na gorąco, być może zastanawiasz się, jaka jest jej kaloryczność. Sprawdź, ile kalorii ma tradycyjny burger wołowy i poznaj jego wartość odżywczą!

Klasyczny burger wołowy - ile ma kalorii?

Utarło się stwierdzenie, że burger to typowy fast food - niezdrowy i wysokokaloryczny. Warto jednak pamiętać, że burgery przygotowane ze świeżych, dobrej jakości składników mogą być zarówno pyszne, jak i bogate w cenne wartości odżywcze. Wcale nie muszą też być bardzo kaloryczne.

O tym, ile kalorii ma burger wołowy, decyduje sposób przyrządzenia, dobór składników i oczywiście wielkość porcji. Szacunkowo kotlet wołowy do burgera może zawierać od 200 do 300 kalorii. Jeśli dodamy do tego bułkę, warzywa i sos, kaloryczność całego dania waha się pomiędzy 600 a nawet 800 kalorii. Jeśli masz ochotę na pyszne wołowe burgery Kalisz, wybierz się do Pasibusa. W jednym z lokali możesz sprawdzić, jak smakują prawdziwe burgery przyrządzane na miejscu od podstaw ze świeżych składników i mięsa z najlepszej części wołowiny. Burgery są podawane ze starannie dobranymi dodatkami i autorskimi sosami. Takie danie to prawdziwa uczta dla zmysłów!

Jakie składniki zwiększają kaloryczność burgera?

Jesteś na diecie odchudzającej i obawiasz się, że musisz całkowicie wyeliminować burgery ze swojego jadłospisu? Pamiętaj, że możesz zredukować kaloryczność dania, odejmując niektóre składniki lub zastępując je tymi o mniejszej wartości energetycznej. Bułka pszenna zawiera około 160 kalorii. Aby „odchudzić” swojego burgera, możesz zamienić ją na ciemne pieczywo. Popularne dodatki do burgerów, które znacznie zwiększają wartość energetyczną całego dania, to ser żółty, sos majonezowy oraz bekon. Te składniki mogą być źródłem nawet 200 kalorii, jeśli więc jesteś na diecie odchudzającej, możesz z nich zrezygnować. Zamiast tłustych dodatków do burgera, postaw na większą ilość świeżych warzyw. Są niskokaloryczne, a przy tym dostarczają organizmowi niezbędnych witamin i minerałów.

Czy burgery mogą być zdrowe?

Nie ulega wątpliwości, że burger przygotowany z półproduktów słabej jakości, o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych i soli, nie służy zdrowiu. Wcale jednak nie oznacza to, że wszystkie burgery są szkodliwe! Jeśli kanapka jest przyrządzona ze świeżych składników pochodzących ze sprawdzonych źródeł, może dostarczać wielu cennych wartości odżywczych. Mięso wołowe ze szlachetnych części tuszy zawiera spore ilości białka niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warzywa są natomiast doskonałym źródłem błonnika i witamin - poprawiają trawienie i zwiększają odporność. Na przykład sałata zawiera witaminy C, A, D i E, a także antyoksydanty i kwas foliowy. Papryka jest bogata w witaminę C, a cebula działa niczym naturalny antybiotyk. Pomidor to źródło witamin z grupy B oraz potasu. Warzywa można dodawać do burgera niemal bez ograniczeń, ponieważ ich kaloryczność jest znikoma.

Ile kalorii ma zatem burger wołowy? Przeciętny kotlet z mięsa wołowego to źródło około 200-300 kalorii. W połączeniu z bułką, sosem i dodatkami kaloryczność dania wzrasta do 600-800 kalorii. Należy jednak pamiętać, że liczby te są szacunkowe i zależą od wielkości porcji oraz sposobu przygotowania kanapki.